2012. október 16., kedd

Az ifjú Viend 1/a

Amikor azon gondolkodol mi tévő legyél, akkor követed el a legnagyobb hibát.
Persze Viend Na Storvius tizenhét esztendősen még ezzel nem volt tisztában. Már csak azért sem, mert tizenhét esztendős volt. Igaz ugyan, hogy már ekkor eldöntötte, hogy horgász lesz, messze nem számolva a jövővel. Ám ha gondolkodott volna a jövőn, akkor sem ötlőt volna fel benne, hogy egyszer majd Fűven szerte híres kalandor lesz belőle. Már csak azért sem, mert dédapja a Vén Viend Na Storvius is a sárkány verő hős hírébe állott, és ekkor még az ifjú Viendnek nem tetszett a hírnév és a vele járó extrák.
Na de visszatérve a kiinduló gondolathoz, a Fusson-patak partján üldögélő fiatal Storviushoz, aki eltűnődve nézte az ebihalakat, miközben az égen kövérkés felhők kóboroltak, csak úgy, hogy kóboroljanak. Ám nem ez volt a lényeg, mert itt döntötte el az ifjú, akibe a falu összes leánya olyan szerelmes volt, mint egy túlméretezett ólajtó, hogy ha nem lesz véletlenül horgász, akkor csak is szív sebész lehet. Itt azért tudni illik, hogy Fűvenen még nem létezett a szív sebészet, ugyan akadt néhány gondolkodó, aki szerint ha vese átültetést lehet papíron elvégezni, akkor talán a szív sebészetet is. De ezek csak eretnek feltételezések, hiszen a szív egy olyan anyagból van amit műtéti úton nem lehet gyógyítani, ezt már ezer esztendeje kimondta a bölcs püspök, aki pedig nagyon bölcs egy fazon volt, mert még szobrot is állítottak róla. Persze ezek a dolgok nem érdekelték a fiatalembert, aki egy kavicsot ragadva egy pocakos békát  megcélzott majd határozottan fejbe is találta. Bumm a fejbe, a béka csak kettőt szólt majd ájultan terült ki a víz tetején.
- Légy hős! - nyögte a ronda béka. Ez ijesztő volt, oly annyira hogy Viend felpattant, s a magasba tekintve a felhőktől várta a magyarázatot. Ám a felhők nem beszéltek és a béka sem, mivel eszméletlen volt.
Nehéz dolgok ezek, az ember olyan szituációkba tud keveredni, amire nem is gondolna ( még hogy beszélő béka). Érdemes viszont megjegyezni, hogy Viend hosszú élete során nem csak beszélő békával de egy alkalommal még egy éneklő ceruzával is össze fog futni. Igaz ekkor még nem tudhatta, hogy sokáig fog élni és azt sem, hogy közismert kalandozóvá válva tovább öregbíti családja hírnevét. S még valami, ugye te is megijednél ha dumálna hozzád egy ronda béka, ezt sose feled, mert még veled is előfordulhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése