2015. március 6., péntek

Egy Egyszerű Ember

Békés vendégház egy falu határában
 A nagy dolgok olyanok, mint a ZAROKA madár, felemás. Tehát inkább jobb ha a kicsikre összpontosítunk, állítólag abból még lehet még kisebb. Persze Fűven kontinensén a dolgok gyakran így és esetleg úgy is történnek, mint például mikor egy hős Zaroka madarat fogott hálóval és gondolkodás nélkül zsír nélkül, gumós krumpli híján natúrba kisütötte. A dolog pikantériája, hogy az elfogyasztott madár csőréből remek pálinkát erjesztett, úgy mond gyors érlelési technológiával.
 De az igazi lényeg, most nem a hősök bemutatása, nem is a mesék leírása, sőt még állítólag a halakról sem igen lesz sok szó. A mondanók az egyszerű emberek bemutatásának kísérlete...

-Csak Bobnak hívták és nem volt asztalos. Persze az emberek zöme soha sem lesz asztalos. Így hát Bob építészmérnök lett volna, de egy véletlen katasztrófa folytán, földrengés megérző jövendölőként kereste kenyerét kicsiny kis falucskájába. Igaz, Fűvenen nem divat a földrengés, ennek geológiai és ökológiai okai is vannak, de ez a jó negyvenes szakállas férfit nem érdekelte, mi több az egész falu teljes mellszéllességgel ragaszkodott Bob foglalkozásához, a környéket ugyanis elővigyázatos népek lakták, és ugye könyvekből olvastak már nukleáris világégésről, napkitörésről, zebra támadásokról, sőt egyszer még egy kenguru szerű állatról is.
 Itt ugyan tudni illik Fűven földjén nincs kenguru, de azért ki tudja... szóval Bob egy egyszerű ember, akinek az istenek olyan képességet ajándékoztak, mely által megérzi a nemlétező földmozgásokat, és ezt a lakosság értékelte is, hiszen hivatalos fizetést kapott a terület urától, a pap-bárótól.
 Persze most okkal vagy okozattal felmerülhet az a gondolat, éhező cápák viadalaként, hogy Bob lehet, nem egy hétköznapi ember, nem mindennapi adottságokkal. De hát az ilyen megközelítés annyira nem Fűveni, annyira nem logikus, hogy ezzel foglalkozni, még a látnokok sem foglalkoznának, pláne ingyen és reklámadó nélkül.
 Tehát Bob egy átlagos ember egy átlagos kontinensen, melynek testvérkontinense egy másik dimenzióba kering és a találgatások szerint Európa néven ismerik. S ha már Európa, egy Fűveni följegyzés szerint, ott léteznek olyan teljesen, valóba fölösleges eltartottak, mint a politikus nevű mesterséget űző, ördögűzők, vagy az egy másik?
 De Európa egy másik történet, és még Bob szerint is, vagy létezik vagy nem, míg Fűven tagadhatatlanul létezik, hisz Bob is mindennap bemegy hivatalába, a faluháza árnyékába megbúvó szerény irodájába és koncentrál, hogy lesz e földrengés vagy nem lesz e földrengés. S a napnak végét jóval megelőzve leadja jelentését, majd benéz a RÉSZEG MEDVE nevű kocsmába és elbeszélget a bányából megtérő térítőkkel és az őket követő vájárokkal.
 S itt visszatérve az eredethez, íme egy egyszerű, hétköznapi ember életének csöppnyi töredéke, láthatón felettébb kacifántos és felelősségteljes, és ez még nem is egy szombati nap volt. Bár tény, Fűvenen a szombat messze nem olyan népszerű, mert a kis boltok ilyenkor bezártak. -Szóval idővel eltörölték a szombaton földrész szerte és csak sumákba létezik itt-ott titkos kultuszok takarásában...    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése